Powered By ChronoForms - ChronoEngine.com
 
 

Veertig jaar journalistieke ervaring is samengebald in Theo Haerkens Mediaproducties, een bureau dat zich bezig houdt met natuur, milieu en verwante zaken.

Het ontstaan van het bureau vloeit voort uit de malaise in de dagbladindustrie waardoor op de laatste dag van 2012 het licht uit ging bij de Geassocieerde Persdiensten, het samenwerkingsverband van de regionale dagbladen. Het einde van een loopbaan in loondienst markeerde het begin van een leven in zelfstandigheid, hoe mooi kan het zijn?

Mijn journalistieke loopbaan begon in 1979 op de regioredactie van het Brabants Dagblad in Zaltbommel, waar ik al doende de beginselen van het vak leerde. Na enkele jaren op de binnen- en buitenlandredactie vertrok ik in 1986 naar de GPD in Den Haag, toen nog de Gemeenschappelijke Persdienst.

Daar ging ik aan de slag als onderwijs- en parlementsredacteur. Later schreef ik als algemeen verslaggever over de waan van de dag, maakte reportages in Turkije en Nepal, Malawi en half Europa en schreef over natuur, milieu en wetenschap. Onder meer over biotechnologie, de problemen rond het fokken en houden van pitbulls en uitbraken van vogel- en varkenspest, mond- en klauwzeer en gekke koeienziekte. Om de gevolgen van de opwarming van de aarde te beschrijven, beklom ik de flanken van de Mont Blanc en trotseerde in een tentje de kou op de Noordpool.

De Gemeenschappelijke Persdienst groeide uit tot Geassocieerde Persdiensten en in juli 1998 werd ik correspondent in Indonesië en deed verslag van de 'reformasi' die volgde op de val van dictator Soeharto in mei van dat jaar. Ik maakte reportages over de burgeroorlog op de Molukken, het wapengekletter in Atjeh en Papoea en de afscheiding van Oost-Timor.

In 2003 keerde ik terug naar het hoofdkwartier in Den Haag en werkte er opnieuw als verslaggever en later als opinie- en eindredacteur.

Eind 2012 stopte dat abrupt toen de GPD werd opgeheven. Vrij snel daarna ging ik als freelancer aan de slag, aanvankelijk als eindredacteur en in de zomer van 2015 zag Theo Haerkens Mediaproducties het levenslicht.